امروزه فضای مجازی سهم به سزایی در زندگی انسان و جامعه انسانی دارد. دیگر قواعد تربیتی و آموزشی به سبک دیروز تضمین کننده داشتن انسان و جامعهای موفق برای فردا نیست. شهروندان یک جامعه پویا در قرن ۲۱ نیازمند مهارتهای جدیدی هستند که به فراخور نیازهای روز باید کسب کنند. مناسبات جهانی در قرن بیست و یک، هر روز پیچیدهتر از قبل میشوند و بهترین پاسخها و راهحلهایی که تاکنون در مواجهه با پرسشها و چالشها داشتهایم – در بهترین حالت – مناسب مسائل دیروز بودهاند. اکنون زمان آن رسیده که در مورد مسیری که طی کردهایم بازنگری کنیم چرا که از یک سو راهحلهای قدیمی از اعتبار ساقط شدهاند و از سوی دیگر، امروز با پرسشهای جدید و چالشهای متفاوتی روبه شدهایم. یکی از چالشهای دوران جدید این است که شاهد پاسخهای متناقضی هستیم که هر دو به دلایلی پاسخهای درست یک مساله میباشند و در ظاهر مفهموم جمع نقضین دیگر نادرست بهنظر نمیرسد! هر روز اطلاعات جدید، درک ما و جامعه ما را دگرگون میکند. پیچیدگی امور بدان معناست که باید مهارتهای پیچیدهتری را فرابگیریم و آنان را بکار ببندیم تا بتوانیم شهروندانی موفق در سطحی جهانی باشیم.
ارتباط و تجربه زندگی اجتماعی امکان به اشتراک گذاشتن ایدهها و درک ما از پدیدهها را فراهم آورده است. فرهنگ، قوانین، باورها و بسیاری از مفاهیم انسانی حاصل زندگی اجتماعی ما است. زمانی محیط اطرافمان به تنهایی نقش اصلی در ارتباطات و زندگی اجتماعی ما را بازی میکرد. با شروع قرن ۲۱ام فضای مجازی ارتباطاتمان را جهانی کرد و شناخت و درک ما از جهان اطرافمان را دگرگون ساخت. این ارتباطات باعث شکلگیری الگوهای پیچیدهایی شد که به طور مرموزی نقش پنهانی در هدایت زندگی ما ایجاد کرد بهطوری که گاهی حتی خودمان از آن بی خبریم.
فیزیک فضای مجازی در پی یافتن الگوهای نو ظهوری است که در زندگی مجازی ما در حال شکل گیری هستند. امروزه انسانها چگونه درباره جهان میاندیشند؟ آینده به چه نوع انسانی نیاز خواهد داشت؟ چگونه محیط پیچیده اجتماعی اطرافمان را درک میکنیم؟ در ساختار نوین جهانی چگونه میتوان جایگاه خود را بدانیم و جامعه خود را ارتقا بخشیم؟ آیا سازوکارهای پنهانی در ذهن ما و در شبکههای اجتماعی وجود دارند که فهم و قضاوت ما را درباره جامعه و جهان اطرافمان به ما دیکته کنند؟ اگر وجود دارند – که به یقین وجود دارد – چگونه عمل میکند؟ آیا میتوان با شناخت این سازوکارهای پنهان به درک متفاوتتری از جهان رسید؟ فرایند طبقهبندی این اطلاعات در این فضای مجازی و دسترسی به آن چگونه است؟ چگونه قابلیتها و بهرهوری یک جامعه و حتی یک فرد را با شناخت بیشتر فضای مجازی میتوانیم افزایش دهیم؟ چگونه در دام باورهای شخصی، اجتماعی و حتی علم بشری قرار نگیریم؟
فراموش نکنیم که واقعیتهای علمی و اجتماعی در ذهن ما، بر اساس اطلاعات و درک ما از محیط اطرافمان خلق میشوند. در واقع باورهای شخصی و حتی علم و دانش ما، ممکن است هیچ نسبتی با واقعیت بیرون نداشته باشند!
ادامه دارد …
ممنون جناب جعفری
سلام
بنده مدتیه مطالعات درباره سیستم های پیچیده و آشوبناک را شروع کرده ام و بیشتر به دنبال کاربردهای آن در فضای مجازی هستم. آیا امکان بهره مندی از راهنمایی های شما درباره سیستم های پیچیده و کاربردش در فضای مجازی وجود داره؟
سلام
بنده مدتیه مطالعات درباره سیستم های پیچیده و آشوبناک را شروع کرده ام و بیشتر به دنبال کاربردهای آن در فضای مجازی هستم. آیا امکان بهره مندی از راهنمایی های شما درباره سیستم های پیچیده و کاربردش در فضای مجازی وجود داره؟
سلام محمد عزیز
با تشکر از علاقه مندی و کامنت شما.
تو این ضمینه مقالات و تحقیقات زیادی وجود داره.
ممنون می شم با ایمیل تماس بگیرید تا مراجع مناسب خدمت شما ارسال کنیم.
با ارزوی شادی و سربلندی شما.
gjafari((at)gmail.com