۲۱- نظریه ی نقض کارآمد قرارداد مطالعه ی تطبیقی و انتقادی در حقوق آمریکا

دکتر عباس قاسمی حامد[۲]

علی رضا نواریان [۳]

چکیده

نظریه­ ی نقض کارآمد قرارداد، محصول جامعه­ ی سرمایه­ داری آمریکایی، از جهات مختلف اخلاقی، حقوقی و نیز اقتصادی دارای اشکال است. از جهت اخلاقی، این نظریه، با خودمختاری و استقلال اراده­ ی بشر مخالف است. طرفداران این نظریه به اراده­ ی متعهدله، به عنوان انسانی آزاد و دارای استقلال اراده وقعی نمی­ نهند. از نظر حقوقی نیز این نظریه با قوانین موضوعه­ ی حقوق ایران و فرانسه از جمله اجرای اجباری قرارداد به­ عنوان ضمانت اجرای نقض قرارداد و نیز قانون نحوه­ ی اجرای محکومیتهای مالی مخالف است. همچنین این نظریه از نظر اقتصادی نیز، چنانکه طرفداران آن ادعا دارند، کارآمدی اقتصادی را در پی ندارد. از جمله هزینه­ های اجتماعی ناشی از نقض قرارداد به جهت درونی نشدن آنها به اشخاص ثالث تحمیل میگردد و سود ناشی از نقض قرارداد عاید متعهد میشود در حالی که هزینه­ ی خارجی نقض قرارداد بر متعهدله، که نقشی در نقض قرارداد نداشته است تحمیل می­شود.

مجله تحقیقات حقوقی ، ویژه نامه ش ۷، زمستان ۱۳۹۰[۱]

[۲] دانشیار دانشکده­ی حقوق دانشگاه شهید بهشتی.

[۳] دانش آموخته­ ی دکتری حقوق خصوصی.

دانلود مقاله

هجده − 11 =