مرجع قانونی تشخیص باغ در شهر[۱]
دکتر عباس قاسمی حامد[۲]
چکیده
با رشد فزاینده قیمت املاک مسکونی در شهرها بالاخص در شهر تهران و استفاده سودجویان از هر فرصتی برای تخریب باغ های واقع در محدوده قانونی و حریم شهرها، شورای اسلامی شهر تهران به منظور مقابله با این روند در پنجاه و سومین جلسه رسمی- علنی- فوق العاده دوره دوم در تاریخ ۱۳۸۲/۱۲/۱۹ ضوابط اجرایی جدید چگونگی اجرای ماده یکم قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها را مشتمل بر ١٣ ماده و ١۴ تبصره به تصویب رساند. این مصوبه متعاقباً مورد اصلاحاتی قرار گرفت و شماره ماده هشتم و تبصره ذیل آن و همچنین ماده نهم در اصلاحیه بعدی به مواد هفتم و تبصره ذیل آن و ماده هشتم تغییر یافت.
در تاریخ ۱۳۸۳/۲/۶ هیات عمومی دیوان عدالت اداری در دادنامه شماره ۳۱ بعضی از مواد ضوابط اجرایی مربوط به چگونگی اجرای ماده ۲ لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مصوب ۱۳۵۹/۳/۱۱ را ابطال نمود.
بر این اساس، شعب دیوان عدالت اداری، اقدامات کمیسیون تشخیص باغات شورای اسلامی شهر تهران را که بر مبنای مصوبات جایگزین بعدی صورت میگرفت ابطال نمود. نظر به اهمیت فضای سبز در شهر تهران و پیشگیری از تخریب باغات در تاریخ ۱۳۸۷/۲/۲۲ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مجدداً دادنامه شماره ٣١ را مورد بررسی قرارداد و نهایتاً در دادنامه شماره ۱۰۴ مندرجات ۳۱ را موافق قانون دانست و موردی برای اصلاح یا تغییر یا نقض آن نیافت.
با توجه به نتایج اخیر، طرح اصلاح لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مصوب ۱۳۵۹/۳/۳ به مجلس شورای اسلامی تقدیم و در جلسه مورخ ۱۳۸۷/۱۲/۱۴ تصویب و پس از ایراد شورای نگهبان به مواد ۱ و ۴ نهایتاً مطابق اصل ۱۱۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال و در تاریخ ۱۳۸۸/۴/۲۰ با اصلاحاتی از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب گردید که در روزنامه رسمی ۱۳۸۸/۶/۵ درج شد.
کلید واژگان
باغ، مرجع تشخیص باغ، فضای سبز، محدوده و حریم شهر، شهرداری، شورای اسلامی شهر، شورای عالی استانها، وزارت کشور، وزارت مسکن، سازمان مسکن، دیوان عدالت اداری، دادنامه، ضوابط اجرایی، زمین شهری.
[۱]مرجع قانونی تشخیص باغ در شهر، مجموعه مقالات، کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی، ۱۳۸۹
[۲]دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی