کتاب مجموعه مقالات دومین همایش ملی آسیبهای اجتماعی در ایران توسط انتشارات آگاه منتشر شد. در این کتاب پژوهش نگارنده با عنوان «پلیسمحوری در مواجهه با آسیبها و انحرافات اجتماعی» نیز منتشر شده است. این پژوهش بر آن است که با تکیه بر یافتههای جرمشناسی و جامعهشناسی به بررسی امکان اطلاق مفهوم پلیسمحوری به عملکرد پلیس ایران در مواجهه با آسیبها و انحرافات اجتماعی در طی سالهای ۱۳۸۴ به بعد بپردازد. در این راستا، پژوهش به دو بخش عمده تقسیم شده است. بخش نخست با فراهم آوردن مقدمات نظری با ارائهی تعریفی از پلیسمحوری پایان مییابد. در بخش دوم پژوهش کوشش بر آن است که با تکیه بر آمار و دادههای رسمی در خصوص عملکرد پلیس ایران در فاصلهی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸به ارزیابی امکان اطلاق عنوان پلیسمحوری به رویکرد حاکم بر پلیس کشور بپردازیم.
***
درباره دومین همایش ملی آسیبهای اجتماعی در ایران
دومین همایش ملی آسیبهای اجتماعی ایران که ابتدا بنا بود در اواخر سال ۱۳۹۰ و سپس در بهار ۱۳۹۱، برگزار گردد، پس از چند مرتبه تعویق و تغییر برنامه، برگزار نشد. فراخوان اولیه برای برگزاری این همایش در بهار سال ۱۳۹۰ و از طریق انجمن جامعهشناسی ایران صورت گرفت. در این فراخوان آمده بود: «نزدیک به یک دهه از برگزاری نخستین همایش ملی آسیبهای اجتماعی ایران میگذرد. انجمن جامعهشناسی ایران در نظر دارد دومین همایش ملی آسیبهای اجتماعی ایران را با همکاری سازمانها، نهادها و مراکز علمی – اجرایی مرتبط و همزمان با سالگرد درگذشت استاد گرانقدر دکتر محمد عبداللهی (دبیر علمی اولین همایش) در دی ماه ۱۳۹۰ برگزار نماید. این همایش فرصتی برای بحث و تبادل نظر درباره آسیبهای اجتماعی ایران در دهه اخیر است».
در این فراخوان، محورهای همایش در قالب مواردی نظیر «دستاوردهای نظری بومی درباره آسیبهای اجتماعی»، «سببشناسی آسیبهای اجتماعی»، «وضعیت موجود آسیبهای اجتماعی»، «آثار و پیامدهای آن، روند تغییرات و تحولات آسیبهای اجتماعی در دهه اخیر و دورنمای آن»، «سیاستها، برنامهها و نظام مدیریت آسیبهای اجتماعی» و «راههای پیشگیری، مداخله، کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی» برشمرده شده بود.
مطابق اعلان انجمن جامعه شناسی، این همایش قرار بود در دیماه ۱۳۹۰ برگزار گردد؛ اما اندکی پیش از فرارسیدن زمان تعیینشده، اعلام گردید که برگزاری همایش به دلیل بروز پارهای مسائل به تعویق افتاده و زمان آن متعاقبا اعلام خواهد شد. اواخر دیماه، اطلاعیهی دیگری از سوی انجمن جامعهشناسی ایران منتشر شد و طی آن اعلام گردید که همایش در هفتهی اول اسفندماه ۱۳۹۰ برگزار خواهد شد. اما با فرا رسیدن اسفندماه، مشخص گردید که همچنان مشکلاتی پیش روی برگزاری این همایش وجود دارد و این امر سبب گردید که انجمن جامعهشناسی ایران طی اطلاعیهی دیگری اعلام کند که همایش در تاریخ نهم و دهم خردادماه ۱۳۹۱ و این بار به جای تالار ابنخلدون دانشگاه تهران، در تالار ایوان شمس (در خارج دانشگاه) برگزار خواهد شد.
در حالی که تصور عمومی بر این بود که پس از دو مرتبه تعویق در زمان برگزاری، موانع موجود بر سر راه برگزاری همایش رفع شده و این مرتبه همایش برگزار خواهد شد، متاسفانه برگزارکنندگان همایش طی اطلاعیهای در خردادماه ۱۳۹۱ اعلام کردند به سبب مخالفت برخی نهادهای مسئول، امکان برگزاری این همایش فراهم نشده و کسانی که مقالات آنها در همایش پذیرفته شده میتوانند با مراجعه به دبیرخانهی همایش، بستهی مربوط به همایش را دریافت کنند که اعلان اخیر به منزلهی عدم برگزاری قطعی همایش بود.
در کتاب الکترونیکی چکیده مقالاتی که توسط انجمن جامعهشناسی ایران پس از عدم برگزاری همایش ملی آسیبهای اجتماعی منتشر گردید، سازماندهی علمی مناسبی روی موضوعات آسیبزا صورت گرفته است. این کتاب در ۲۰ فصل تنظیم شده که هر فصل خود مشتمل بر بخشهای فرعی است و چنانکه ذکر شد حدود ۵۰۰ چکیده مقاله در این کتاب درج شده که توسط شماری از اساتید زبده و برجستهی علوم اجتماعی مورد تایید علمی قرار گرفته بودند.
اکنون پس از گذشت حدود سه سال از عدم برگزاری این همایش، مجموعه مقالات این همایش ملی ارزشمند در ۹ جلد تنظیم و توسط انجمن جامعهشناسی و انتشارات آگاه در دسترس علاقمندان قرار گرفته است.
***
- اخبار مربوط به برگزاری دومین همایش علمی آسیبهای اجتماعی ایران مندرج در پایگاه اینترنتی انجمن جامعهشناسی ایران:
http://www.isa.org.ir/congress/4410
- کتاب الکترونیکی چکیده مقالات دومین همایش علمی آسیبهای اجتماعی ایران:
http://www.isa.org.ir/congress-article/4650
http://www.isa.org.ir/sites/default/files/asibhai-egtemaie.pdf